• spiritual@t-online.hu
  • Budapest, Magyarország

Kóbor lovak madárháton 5.

Faház a 20. század végéről

1.

Bemutatnak egy ivóban egy maga alá esett fickónak, aki állítólag újságíró. Sűrű ködéből felnéz, majd közli: „Utáljuk egymást. Inkább arra válaszolj, ki a fasz vagy, milyen álnéven írsz és melyik érdekcsoporthoz tartozol. Különben is, jobb lett volna, ha artistaként mutatkozol be”. Szakmai tapasztalatcserénk ezzel le is zárult.


2.

Eljött újra a hivatásos utcai zenész. Alig néhány hete egy magányos éjszakán bluest nyomott egy szál szájharmonikával, Stones-t, Zeppet, és fantasztikusan énekelt. Akkor is sokat ivott. Most is. De ezúttal “szolgálatban volt”, megrendelték, hogy játsszon egy csapat részeg diáknak, akik vizsgáikat ünnepelték. Nyomta egyre a fárasztó slágereket, jókedvet varázsolt magára, de közben egyre ingerültebb lett, majd belekötött mindenkibe, különösen azokba, akik bele akartak inni a sörébe. Másnap megkapta az előző este még érte rajongó pincérlánytól, hogy hülye alkoholista. Pedig már arról beszéltek, hogy Mexikóba mennek, és ott a srác elkápráztatja a helyieket flamenco-gitártudásával. Harmadnap visszatért, láthatóan nem volt ott, és közben csak azt motyogta magában, hogy a lánynak valamilyen ajándékot szeretne adni. De énekével már egy másik pultoshölgyet boldogított.


3.

Vajon ad-e majd éjszakai szállást egy éjjel-nappali kocsma annak, aki korábban éjt nappallá téve ott vedelt és ettől hajléktalanná vált? Vagy csak az előtte lévő fapadon vackolhat meg magának?


4.

Biztonsági őrök pihenőben. Elmesélik, hogy a közeli centerben az egyik zömök fickó szinte az egész stáb szeme láttára vert véresre egy lányt, aki ott akart pénzes férfiakkal ismerkedni. A szekusok be akartak avatkozni, de közben megtudták, hogy ez az az ember, aki nemrégiben egy egész kaszinót pakolt ki egymaga. Fülig Jimi és a Vörös Vaszics sírva kérhetné a receptet. De akkor még más erkölcsök uralkodtak. Sztorijaikból is az is kiderül, hogy egy-egy biztonsági csapatból kiszállni legalább olyan nehéz, mint egy maffiából. Valaki megpróbált, és eszméletlenre verték. Pedig a legnagyobb, legelismertebb, hivatalosan is sokszor felkért cégről van szó. A külső szemlélőknek korábban is feltűntek fasisztoid vonásaik. Akkor mégsem tévedtek olyan nagyot.


5.

Betér ide az agyongyúrt, szűzmáriás tetoválású kopasz, akiről akkor is kiderül, hogy csakis a legmagyarabb futballcsapat hangadója lehet, ha az ember nem ismeri. Kicsit félve adok neki kezet, csak akkor nyugszom meg, amikor kiderül, hogy a bombázónak látszó pultoslány a babája. Betér egy két méter körüli fickó, aki még sört is csak ritkán iszik. Borsodi bányász volt, akit az apja egyszer nagyon megvert, mert a gyereket megverték a cigányok. Azóta ő veri a romákat.


6.

Délelőtt jön be az érdekes, vékonyarcú, zöldszemű lány. Sántikál, bottal jár. Pillanatok alatt megtaláljuk egymást, a pohár mellett, pedig ő fehér bort iszik, ami nem az én műfajom. Néhány perc múlva már úgy beszélgetünk, mintha régóta ismernénk egymást. 37 éves, de legalább egy tízessel fiatalabbnak látszik. Elmeséli, hogy kiugrott az ablakon a harmadik emeletről és ez lett belőle. Kiderül, hogy művészettörténész haverom kolléganője, és együtt szoktak jól berúgni. Elkísérem Krúdy házáig, útközben már csókolózunk, majd telefonszámot cserélünk. Én azonban pillanatok alatt el is vesztem a számot. Vajon véletlen volt-e?


7.

Mindig ugyanabban a sarokban ül, akkor is, ha tele van az ivó, akkor is, ha csak néhányan lézengene. Mindig az az ablak mellett, mindig csak sört iszik, azt is nagyon lassan. Beának mondja magát. Mindig kisírt a szeme, hajdanvolt szépsége arcának mégis elővillan, amikor elmosolyodik. De a mosoly csak pillanatokig tart. Ha megszólítom, először örül nekem, aztán elkomorodik: “Nem együtt jöttünk, ha pasizni akarok, nem ide jövök” – mondja, és ettől már úgy érzem: fel kellene szednem, és kijózanítanom. Hátha felébred nálam és megmutatja igazi arcát. De kiábrándítanak: nem iszákos, csak elmebeteg. Nézem, szemeznék vele, próbálok kiigazodni rajta. De nem hagyja. Lehet, hogy bennem egy idegorvos veszett el, hogy vonzom a bolondokat?


8.

A Tábornok, akit többen Cukinak hívnak, betámaszt egy vörösre festett nővel, aki leissza őt a legmélyebb padig. Hogy miért tábornok? Mert van a vendégek között valaki, aki megrögzött északi, bár Custert, mint indiánfalót utálja, és Leet látja benne szürke sapkájában. A nő provokálja a tulajt, hogy ha fizet neki még egy barna sört, akkor megmutatja igen kövér melleit, amelyek még nem tudtak lelógni. Az attrakció sikerül, tényleg szép dudái vannak. Csak a lelke fáradt már le rendesen. És közben eszembe jut egy másik hely, amikor egy lány nagyon keresett magának egy pasit, és megmutatta keblét Jimi Hendrix zenéjére. hogy gyereket akar még. És lett is neki.


9.

Évek óta először találkoztam a Prófétával, akivel még egy másik kocsmában ismerkedtünk össze, és közös ivás közben vitatkoztunk a Bibliáról. Antikrisztusnak nevezett engem és kilenc gyereke volt. Csodákat tett, gyógyított és térített. Ma már nem kell az embereknek, mondja, őt pedig agydaganattal műtötték és már csak gyümölcslevet ihat. Ennyit ért mélységes hitével.


10.

A Faház melletti zöld pázsiton fekszik valaki. Nő vagy férfi, alig lehet megmondani. Inkább talán nő, de ennek nincs jelentősége. Már tavasz van, de az esték még hűvösek, fagy is várható. Kérdezem tőle, hogy mi baja, rosszul van-e, és nem tudom megállapítani, hogy részeg, beteg, vagy egyszerűen fogyatékos, esetleg olyan véglény, akiről Samuel Beckett álmodott. Ott akarom hagyni, de könyörög, hogy ne menjek el. Felsegítem, és betámogatom a Faházba. Ennivaló már nincs, inni nem kér. Leültetem egy fűtôtest mellé. A pultoslány flegmán tudomásul veszi. Én pedig menekültök a látvány elől.

(2001)